Inkomen en aanvragen

Het recht op zorgtoeslag en de hoogte van deze toeslag zijn afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Voor 2013 geldt voor wie alleen woont zonder partner een inkomensgrens van € 30.939 per jaar. Het inkomen samen met een partner mag niet hoger zijn dan € 42.438 per jaar. De inkomensgrenzen verschillen met voorgaande jaren.
De hoogte van de toeslag is dus afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe lager het bedrag is waar men recht op heeft. Het is mogelijk een proefberekening te maken op de website van de Belastingdienst. Tijdens een proefberekening is het van belang de laatste (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting, jaaropgaaf of loonstrook bij de hand te houden. Wie een toeslagpartner heeft dient ook deze gegevens van de toeslagpartner bij de hand te houden.
Zorgtoeslag aanvragen
Zorgtoeslag kan worden aangevraagd of gewijzigd via Mijn toeslagen, een persoonlijke webpagina voor toeslagen. Hier dient men in te loggen met een eigen DigiD-inlogcode. Voor de aanvraag of eventuele vragen over de toeslag is het mogelijk om te bellen met de Belastingtelefoon. Voor het aanvragen van de zorgtoeslag kan er op de website van de Belastingdienst een proefberekening worden gemaakt. Het is altijd mogelijk zorgtoeslag aan te vragen over hetzelfde jaar. Zorgtoeslag over 2012 kan nog worden aangevraagd tot 1 september 2013. Voor voorgaande jaren geldt dat het aanvragen van zorgtoeslag enkel mogelijk is wanneer u of uw partner uitstel voor de aangifte inkomstenbelasting van dat jaar heeft. De zorgtoeslag kan worden aangevraagd tot de datum dat het uitstel afloopt. Voor voorgaande jaren kunnen andere voorwaarden en inkomensgrenzen gelden.